ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

       
Δελτίο Τύπου Ερευνητικής Αποστολής στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου των Μεθάνων (27/09/2016)
 
Στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ / ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ με Υπεύθυνες την Καθηγήτρια ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ και την Επικ. Καθηγήτρια ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΟΜΙΚΟΥ, και με συνεργαζόμενα Ιδρύματα το UNIVERSITY OF BREMEN / DEPARTMENT OF GEOSCIENCES (Dr. KARL-HEINZ BAUMANN) και το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ (Dr. ΟΛΓΑ ΚΟΥΚΟΥΣΙΟΥΡΑ), καθώς και πολυάριθμη ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών (Αννα Κατσίγερα, Οδυσσέας Αρχοντίκης, Γιάννης Μιχαηλίδης, Nele Vollmar, Μπόρις-Θεοφάνης Καρατσόλης, Ελισάβετ Σκαμπά), πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ερευνητική αποστολή στην θαλάσσια περιοχή των Μεθάνων κατά το χρονικό διάστημα 13-17/9/2016.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες της υδάτινης στήλης και του πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής των Μεθάνων με φυσικές υποθαλάσσιες διαφυγές αερίων, σχετιζόμενες με την ηφαιστειακή δραστηριότητα που χαρακτηρίζει την περιοχή. Κύριος σκοπός των δειγματοληψιών είναι η μελέτη των συγκεντρώσεων θαλάσσιων μικροοργανισμών που μπορούν να αποτελέσουν δείκτες μίας σειράς συνθηκών περιβαλλοντικής πίεσης στο φυσικό περιβάλλον. Το ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο θαλάσσιος χώρος των Μεθάνων τον καθιστά μοναδικό φυσικό εργαστήριο, με δυνατότητα προσέλκυσης επιστημόνων από όλο τον κόσμο, καθώς προσφέρεται ιδιαίτερα για επιτόπιες ερευνητικές αλλά και εκπαιδευτικές διαδικασίες, που έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν την περιοχή ως σημαντικό πόλο έλξης περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού τουρισμού!

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, τύχαμε θερμής υποστήριξης όσον αφορά στη διαμονή αλλά και στη διαδικασία των δειγματοληψιών, παροχές για την οποία είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στις τοπικές αρχές που συνέβαλλαν και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο Τροιζηνίας-Μεθάνων Κώστα Καραγιάννη, στον Αντιδήμαρχο Βασίλη Παντελή, στην Κοινοτάρχη Λουτρόπολης Μεθάνων Δήμητρα Ψυχογιού καθώς και στον Κοινοτάρχη Μεγαλοχωρίου Μεθάνων Γιώργο Χατζίνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας θα είναι στη διάθεση του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων και θα μπορούν να αποτελέσουν εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων, αλλά και διοργάνωσης σχετικής επιστημονικής ημερίδας.